Archief: Jari van Polen schaatst tijdens NK pupillen records aan
Geplaatst door: Everlien de Graaf op: 26/01/2014
Aantal keer bekeken: 5104×


Voor het Nederlands Kampioenschap Schaatsen voor de jeugd van 8 - 12 jaar heeft Jar ivan Polen (11) van de SSVN zichzelf versteld doen staan. Voor dit toernooi waren de beste pupillen van Nederland uitgenodigd. Zij konden in Groningen hun kwaliteiten en snelheid op de smalle ijzers laten zien op de 300 meter en voor de oudere jeugd ook op de 700 meter. En natuurlijk ook op de Olympische Afstanden de 500 meter en de 1000 meter. Juigend ging Jari over de finish van de slotafstand de 300 meter. Zijn tweede persoonlijke record die dag. Het persoonlijke record, daar draait het om in de schaatssport. Daarvoor was hij ’s ochtends met zijn moeder en trainer/coach Harm Smit naar de snelle maar koude ijsbaan Kardinge afgereisd.

Er waren wel wat verbeterpunten, maar tijdens de ritten op de 500 meter en de 300 meter waren het hoofdzakelijk zijn sterke kanten die hij inzette: enthousiasme en felle krachtige afzet op rechts in de bocht. Op de 500 meter reed hij zo ruim een seconde van zijn PR af (57.16 sec ) en op de afsluitende 300 zowat twee seconden ( 36.52 sec). Weliswaar niet zo snel als talent in de dop Joep Wennemars, het zoontje van de bij iedereen bekende vader Erben Wennemars. Maar niet veel schaatsers die hem dat kunnen nadoen. Joep deed 30.40 sec over de 300 meter en werd daarmee, mede dankzij een 49.31 op de 500 meter Nederlands Kampioen bij de pupillen C (10-11 jaar).

Voorafgaande aan elke afstand nam hij met trainer Harm Smit globaal de tactiek en techniek door. Doel van de voorbereiding was dat zijn trainer maar een of twee woorden hoefde te schreeuwen om aan een techniek onderdeel te worden herinnerd. “ Diep” was het woord. Het mocht ook “ Kont” worden. Het resulteerde in de meest krachtige slagen op het rechte eind die Jari dit seizoen had uitgevoerd. Door zijn scherpe tijden kan Jari binnenkort op de ijsbaan ook een 1000 meterwedstrijd rijden.

Volgend jaar hoopt Jari weer voor het NK uitgenodigd te worden. Misschien is er dan meer enthousiaste Nijkerkse jeugd die door wedstrijdgerichte trainingen het hoogste niveau van Nederland bereiken. Wie wil er nu niet naast de zoon van Erben Wennemars op de ijsbaan staan.

Geschreven door: Harm Smit